Afla care sunt beneficiile consumului de miere

Sharing is caring!

Ce este mierea?

Mierea este produsa de albine pornind de la nectarul din flori sau de la alte surse naturale, precum polenul sau mielat-ul*, pe care le transforma si apoi le depoziteaza in celulele fagurelui, de unde o culege apicultorul.

Mierea nu este supusa nici unei modificari, ameliorari sau purificari, nici unei manipulari industriale, asa cum se intampla cu alimentele moderne.

Mierea este deci un aliment natural ideal nerafinat care conserva intacte proprietatile si componentele sale.

O portie de 100 de grame de miere de albine contine circa 300 de calorii, dar si:

  • Carbohidrati – 82 g (fibre si zahar);
  • Proteine – 0,3 g;
  • Potasiu – 52 mg;
  • Calciu – 6 mg;
  • Magneziu – 2 mg;
  • Vitamina C – 0,5 mg;
  • Sodiu – 4 mg;
  • Fier – 0,4 mg.

Cristalizarea mierii este un proces natural si nu influenteaza calitatile acesteia.

Miere lichida.

Care sunt beneficiile consumului de miere?

  • are proprietati energizante;
  • stimuleaza digestia;
  • este diuretica si laxativa;
  • are caracteristici antibacteriene ( fiind un foarte bun conservant natural);
  • are proprietati antiinflamatoare;
  • este un excelent detoxifiant;
  • este recomandata in starile de oboseala;
  • creste imunitatea organismului;
  • ajuta impotriva constipatiei;
  • este benefica impotriva tusei, fiind un excelent expectorant;
  • imbunatateste activitatea inimii;
  • stimuleaza functiile ficatului;
  • este un remediu excelent impotriva oboselii fizice si psihice;
  • are proprietati antianemice;
  • ca uz extern se poate folosi pentru vindecarea plagilor;
  • este un excelent tratament pentru piele;
  • se poate folosi ca masca de par pentru intarirea acestuia;
  • ajuta la mentinerea tenului tanar si catifelat;
Borcan cu miere.

Curiozitati despre beneficiile consumului de miere.

Mierea este un produs viu, natural, care poate fi consumat in mari cantitati , fara a produce tulburari de sanatate, in timp ce zaharul este o substanta de semisinteza, care pe termen lung nu poate fi metabolizata de organism decat cu niste costuri considerabile pentru starea de sanatate.

De pilda, din momentul in care a fost inlocuita meirea cu zaharul, numai frecventa cariilor dentare a crescut de patruzeci de ori, iar cea a diabetului, de peste o suta de ori.

Mod de administrare.

Se recomanda sa se consume zilnic, dimineata, cate 1-2 linguri cu miere, pe stomacul gol.

Aceasta poate fi consumata simplu sau sub forma de adaos la ceai, lapte etc sau la prepararea prajiturilor si altele.

Beneficiile consumului de miere. 

Principalele utilizari medicale, farmaceutice si cosmetice ale mierii:

Afectiuni digestive (constipatia, dereglarea florei intestinale) – cel mai bun remediu in cazul acestor doua afectiuni este mierea de mana, din care se consuma 2-6 linguri pe zi.  

Arsuri la stomac – asupra unor pacienti, mierea are un efect calmant gastric, in timp ce asupra altora, din contra, are efecte agravante.

Singura metoda de a verifica daca vi se potriveste acest leac, este sa-l incercati.

Cand apar arsurile luati doua linguri de miere de tei sau de salcam, si imediat dupa aceea beti o cana de apa calduta.

Ulcere, gastrite, diaree – in toate aceste afectiuni, efecte foarte bune are mierea polflora in care s-a dizolvat putina tinctura de propolis (5 picaturi la o lingurita de miere).

Afectiuni cardiovasculare – Recuperarea dupa infarct sau dupa accident vascular – se foloseste mierea ca aliment in primele zile. Ea contine nu doar vitamine, minerale si enzime, ci si calorii foarte usor asimilabile.

Se consuma zilnic 1-6 linguri, in functie de gravitatea bolii.

Albine in stup.

Boli degenerative ale vaselor de sange, ischemie cardiaca – se consuma capaceala, care este un amestec de miere, ceara si propolis.

Aceasta se meste indelung, chiar si dupa ce s-a terminat mierea din ea.

Odata asimilata prin tubul digestiv, aceasta combinatie are un efect “lubrifiant” asupra vaselor de sange, ajutand la redobandirea elasticitatii si permeabilitatii lor.

De asemenea, auta la normalizarea ritmului cardiac si are efect tonic cardiac.

Hipertensiune, insuficienta circulatorie – se consuma miere poliflora cu laptisor de matca (2%).

Se administreaza cate doua lingurite pe zi, in cure de o luna, cu 2-3 saptamani pauza.

Ulcer varicos, arterita obliteranta – se foloseste, extern, miere poliflora, care trebuie sa fie cat mai proaspata.

Daca leziunile sunt infectate, se pot adauga la 100g de miere 5g de tinctura de propolis si 10 picaturi de ulei volatil de ienupar.

Ungerile se pot face pe zona afectata de 2 ori pe zi, sub supraveghere medicala competenta.

Afectiuni respiratorii – guturai, dureri in gat – se consuma zilnic 6-12 lingurite de miere de floarea soarelui cat mai proaspata.

Sinuzita – se face un tratament intensiv pe parcursul unei zile, timp in care, la intervale de timp de 15-20 de minute, se mesteca timp indelungat, cate o bucatica de fagure de miere.

Tuse – se consuma zilnic 6-10 ligurite de miere de tei sau de salcam.

O alta varianta, este sa dati o ridichie neagra pe razatoare, iar peste preparatul rezultat sa adaugati miere de salcam pana ce este complet acoperit.

Se tine la frigider 3 zile, apoi se strecoara, iar sucul rezultat se consuma zilnic, dupa mesele principale si ori de cate ori este nevoie, preparatul fiind tinut in continuare la rece.

Adjuvant in pneumonie, tuberculoza – se consuma zilnic 6 linguri mari de miere de brad amestecate cu 2 galbenuse de ou.

Bronsita cronica – se fac inhalatii cu vapori de apa cu miere.

Pentru acesta vom pune un litru de apa clocotita, 4 linguri de miere de brad sau de tei, dupa care vom sta cu nasul deasupra vasului si vom inspira.

Acnee – se consuma zilnic 6 lingurite de miere de trifoi sau de miere de mana.

Arsuri de gravitate mica si medie – se acopera leziunea, imediat dupa producere, cu miere.

Afectiuni oftalmice – conjunctivita, inflamatii oculare – se ung 1-2 ori pe zi pleoapele cu miere de salcam.

Se lasa astfel vreme de 15 minute, dupa care se spala cu infuzie de albastrele sau de silur.

Infertilitate – se elimina complet zaharul din alimentatie si se consuma in schimb miere de floarea soarelui (minim 6 lingurite pe zi).

Miere cu scortisoara.

Insomnie – inainte de culcare se iau 1-2 linguri mari de miere de tei sau de mac.

Ten obosit – se aplica pe obraji, pe nas si pe frunte o solutie obtinuta din 6 linguri de miere de albine combinata cu 4 linguri de infuzie de coaja de salcie.

Se fierb 20g de coaja de salcie in 100ml apa vreme de 10 minute.

Se obtine o solutie semisolida, care se intinde si se lasa sa actioneze vreme de jumatate de ora – o ora, dupa care se indeparteaza cu putina apa carbogazoasa.

Tratamentul se reia 7 seri la rand, iar efectele sunt imediate.

Ten imbatranit prematur – se intinde pe tot tenul o masca simpla, din miere de salcam, care se tine timp de o jumatate de ora – o ora.

Apoi, fata se curata cu lapte, dupa care se aplica o crema adecvata tipului de ten.

Ten cu pori dilatati, patat sau obosit – se face o baie de aburi vreme de 10 minute deasupra unei infuzii fierbinti de musetel si salvie, dupa care se aplica un strat subire de miere lichida, care se pastreaza vreme de 30-60 de minute, dupa care se sterge cu un tampon inmuiat in lapte.

Tenul sensibil – se aplica o masca formata din doua lingurite de miere lichida, doua lingurite de smantana si un galbenus de ou.

Se tine vreme de o ora, dupa care se indeparteaza cu un tampon inmuiat in infuzie de musetel.

Pentru cresterea parului – se face un masaj la radacina parului cu miere diluata cu apa cat sa devina lichida.

Intretinerea pielii uscate – imediat dupa baie, se plica unguentul din unt si miere, a carui reteta este urmatoarea:

  • un pachet de unt este incalzit intr-o cratita la foc mic, pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute pana cand devine lipede, asa incat sa se vada fundul vasului de fierbere.
  • se ia de pe foc si se toarna fara sedimentele de pe fundul cratitei intr-un vas separat.
  • cat untul mai este fierbinte, se mai adauga o lingurita de ceara de albine, dupa care se lasa sa se raceasca.
  • cu putin timp inainte ca untul si ceara sa se intareasca, se adauga 4 lingurite de miere si se amesteca bine, dupa care preparatul se pune in borcan.

Exista mult mai multe beneficiile ale consumului de miere despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

Fagure cu miere.

Contraindicatii

Mierea nu va fi consumata de persoanele bolnave de diabet, decat dupa consultarea prealabila a medicului si sub indrumarea acestuia.

Copiilor sub varsta sub 1 an le este contraindicat consumul de miere.

De asemenea le este interzis consumul persoanelor alergice la produsele apicole.

Clatite cu miere.

—————————————————————————————————

Va recomandam sa cititi si articolul Afla care este cea mai buna miere de albine! 

Nota:

*Mielat – produs elaborat de albina din exsudatul unor parti extraflorale ale plantelor sau care prezinta pe ele substante dulci pe care albinele le culeg ca un produs specific pe care-l depoziteaza in celulele fagurelui si-l acopera ulterior.

—————————————————————————————————

Materialele de pe acest site au caracter informativ.

Inainte a de incepe orice fel de tratament naturist trebuie sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse.

Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist.

—————————————————————————————————

Bibliografie:

  1. Constantin Neacsu, Compendiu de apiterapie, Editura Tehnica, Bucuresti, 2002;
  2. Marian Nita, Laurentiu Dinu, Adriana-Camelia Mitea, APITERAPIA, Editura AIUS PRINTED, Craiove, 2010.
  3. https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/mierea  – 26.02.2020

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *