Dilema cea mai mare a consumatorului de miere este de a verifica mierea naturala.
Desigur, cea mai sigura metoda este analiza de laborator, examenul microscopic sau examenul organoleptic, care se refera la culoarea, mirosul, gustul, consistenta si puritatea mierii.
Personal, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai buna modalitate de a identifica mierea de albine contrafacuta.
Daca aveti suspiciuni in legatura cu furnizorul de miere, va recomand sa faceti cateva teste de laborator pe parcursul unui an intreg ( 3-4 teste) si apoi sa trageti concluziile.
Puteti efectua aceste teste de laborator la INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURA din Bucuresti.
Va costa ceva bani, dar este posibil sa va alegeti cu un furnizor de miere serios.
Sunt sigur ca merita efortul, iar rezultatul ar trebui sa fie linistitor pentru dumneavoastra.
Ce-i mai important decat linistea sufleteasca?
Totusi, daca doriti sa identificati singuri daca mierea de albine este contrafacuta, exista cateva metode aproximative prin care va puteti da seama.
Aceste metode sunt necertificate si nu pot garanta un rezultat sigur.
Prima metoda de verificare miere naturala este testul cu alcool.
Incalzeste intr-un vas de sticla 2 linguri de miere.
Adauga 6 linguri de alcool de 90 de grade si amesteca bine.
Asteapta aproximativ o ora.
Daca apare o substanta alba pe fundul borcanului, atunci este probabil ca mierea sa fi fost contrafacuta.
Metoda numarul 2 de verificare miere naturala este testul fluiditatii.
Introdu o lingura in borcanul cu miere, apoi ridic-o si lasa mierea sa curga.
Daca mierea curge continuu, fara sa se desprinda in picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala.
Metoda numarul 3 de verificare miere naturala este testul cristalizarii.
Cristalizarea este procesul natural de conservare a mierii, ceea ce ii ofera acesteia autenticitatea ca este naturala.
In functie de sortimentul de miere, cristalizarea poate aparea de la cateva zile de la scoaterea din stup pana la 2 ani de zile.
Metoda numarul 4 de a verifica mierea naturala este testul mirosului.
Mierea ar trebui sa pastreze aroma plantelor din care este culeasa.
De obicei, mierea falsificata este doar dulce, fara vreo aroma.
Metoda numarul 5 este testul scufundarii.
Mierea are densitate de 1.4 ori mai mare decat apa. Daca lasi sa se scurga mierea dintr-o lingura intr-un pahar cu apa rece, mierea ar trebui sa cada la fund si sa nu se imprastie rapid in apa.
O miere contrafacuta are densitatea mai mica si se imprastie imediat in apa.
Metoda numarul 6 de a verifica mierea naturala este testul creionului chimic.
Pune mierea intr-o lingura, apoi amesteca cu un creion chimic aproximativ un minut.
Daca mierea se coloreaza, este posibil sa fie falsificata.
In cazul in care culoarea nu se modifica, mierea este naturala.
Testul cu bula este irelevant, deoarece orice lichid vascos va produce bula respectiva in momentul in care intoarcem borcanul.
Sper ca aceste informatii v-au fost de folos si ca va vor ajuta pe viitor in procesul de verificare pentru mierea naturala.
Comandati acum miere naturala direct din stupina noastra!
Va recomand sa cititi si articolul Afla cum sa renunti la fumat definitiv
—————————————————————————————————
Materialele de pe acest site au caracter informativ.
Inainte a de incepe orice fel de tratament naturist trebuie sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse.
Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist.
—————————————————————————————————