Care este cea mai buna miere de albine?
In primul rand, miere reprezinta principalul produs obtinut din stup, pe langa polen, pastura, propolis, laptisor de matca, apilarnil, ceara, capaceala si venin de albine.
Dulce, galbena, fluida: aceasta este imaginea pe care o avem toti despre miere.
In realitate exista diverse sorturi de miere; aroma, culoarea si consistenta mierii depind de nectarul sau de mana din care provine.
Culoarea poate fi aproape alba si poate sa treaca prin toate nuantele de auriu si de chihlimbar, ajungand la maro sau chiar aproape negru.
Consistenta, aproape lichida la unele sorturi, devine densa si chiar solida la altele.
Mierea ofera o vasta gama de senzatii atat din punct de vedere gustativ cat si vizual, la care se adauga o multitudine de beneficii pentru sanatate.
Achizitionarea mierii devine astfel o adevarata provocare, depinzand de gustul si exigentele personale ale fiecaruia.

Pentru a afla care este cea mai buna miere de albine, vom studia putin varietatea de miere produsa pe teritoriul Romaniei.
Mierea poliflora. Este mierea cea mai utilizata, produsa din nectarul diverselor specii de flori.
Aceasta poate prezenta caracteristici diferite, deoarece exista surse nelimitate de nectar, care pot da nastere la combinatia finala.
Diferentele dintre o miere poliflora si o alta miere poliflora depind in mare masura de sursele florale, de regiunea de provenienta, dar si de perioada de recoltare.
Mierea monoflora. In general mai apreciata decat mierea poliflora, aceasta este cu siguranta mai greu de obtinut.
Pentru obtinerea mierii monoflore, familiile de albine sunt concentrate intr-un teritoriu suficient de mare, unde exista in perioada de inflorire o anumita specie de plante.
De obicei apicultorii recurg la practica pastoralului ( transportul stupilor la specia inflorita) pentru a obtine un sortiment monoflor.
Apicultorul trebuie, de asemenea, sa se asigure ca extractia mierii se produce inainte ca albinele sa viziteze alte specii florale.
In acest mod, diferitele sortimente de miere recoltate mentin caracteristicile unice oferite de planta de origine.
Enumerarea tuturor sorturilor de miere este practic imposibila, dar va putem oferi o selectie a celor mai populare, impreuna cu caracteristicile acestora, indicand proprietatile si utilizarile fiecareia.
Mierea de salcam. Fluida si aproape transparenta, aceasta miere are culoarea cea mai deschisa, fiind uneori usor galbuie, transparenta, foarte dulce si cu o aroma delicata.
Este indicata in special copiilor, datorita faptului ca este foarte digerabila si are proprietati antiinflamatorii si usor laxative.
Este un excelent emolient pentru tractul digestiv, usor expectoranta si stimuleaza transpiratia in caz de raceala.
Gustul sau discret o face foarte apreciata la indulcirea alimentelor, a ceaiurilor sau a altor bauturi, fara a denatura gustul acestora.
Datorita bogatiei de fructoza, mierea de salcam este un sortiment dintre putinele care cristalizeaza foarte incet.
Aceasta isi pastreaza fluiditatea o perioada lunga de timp, chiar si cativa ani.

Mierea de tei. Avand un aspect auriu, mai mult sau mai putin inchisa la culoare, aceasta miere are o aroma puternica.
Avand in vedere virtutile medicinale ale plantei, mierea de tei are proprietati sedative, fiind foarte benefica impotriva insomniei, fiind si un bun calmant in cazul durerilor menstruale.
De asemenea usureaza digestia, stimuleaza secretia biliara, are efect asupra durerilor de stomac, are efecte antiseptice si neuro-sedative.
Mierea de floarea-soarelui. Precum floarea din care provine, aceasta miere se distinge prin culoarea sa luminoasa, galben-aurie.
Emana o usoara aroma florala, in timp ce gustul este delicat si neutru.
Aceasta caracteristica o face sa fie foarte utilizata in gastronomie, precum si ca indulcitor.
Alaturi de valoarea diuretica si exudativa, poseda proprietati antifebrile.
De asemenea este o miere energizanta, afrodisiaca si este singurul aliment din lume care contine lecitina in stare pura.
Mierea de pomi fructiferi. Este mierea provenita de la florile pomilor fructiferi cum ar fi parul, marul sau prunul.
Culoarea poate varia, gustul fiind unul proaspat si usor amarui, fiind o miere tonica si antidiareica.
In anii favorabili, mierea obtinuta de la diverse specii de pomi fructiferi in amestec cu mierea provenita de la flori din covorul vegetal in care predomina papadia reprezinta asa-numita miere de mai.
O miere de primavara, cu arome bogate si diverse, este o miere completa, benefica organismului uman.
Mierea de papadie. Este o miere cu totul deosebita, compacta, de culoare galben-lamaie, avand mirosul atat de intepator incat poate fi considerat de unii neplacut.
La fel de puternic este si gustul sau, adeseori de-a dreptul picant.
Aceste caracteristici reprezinta rodul bogatiei de uleiuri esentiale pe care le contine planta de origine.
Are proprietati depurative si diuretice.
Mierea de coriandru. De culoare deschisa, aceasta miere are o aroma pronuntata si un gust usor neplacut imediat dupa extractie.
Acest lucru se intampla datorita prezentei uleiurilor volatile si a substantelor existente in planta de origine.
Ca urmare, dupa extractie se recomanda ca aceasta sa fie lasata o perioada in recipiente de stocare descoperite, pentru a-si pierde acest miros.
Astfel, mierea de coriandru se transforma intr-un produs foarte placut la gust.
Este indicata in principal in afectiuni digestive, astenie psihica si oboseala.
Mierea de rapita. Avand o nuanta galben pal, aproape alba, aceasta miere se caracterizeaza printr-o consistenta densa si un parfum delicat in timp ce aroma este puternica si distinctiva.
Cristalizeaza foarte repede in cristale fine, fiind foarte apreciata pentru aspectul sau cremos.
Este folosita la nivel industrial in prepararea produselor de patiserie.
In acelasi timp, este o miere cu proprietati benefice in bolile de rinichi, osteoporoza, circulatie sangvina sau ca hepato-protector.

Mierea de otetar. Are o culoare galbena, o aroma specifica, pronuntata si un gust usor acid, dar placut.
Datorita uleiurilor eterice si principiilor active continute in planta, mierea capata proprietati vasodilatatoare, imbunatatind circulatia periferica.
Are totodata si o actiune antihelmintica (viermilor paraziti), antiinflamatorie si antidiareica.
Mierea de menta. Avand culoarea brun-verzuie spre roscat, acest sortiment specific romanesc se recolteaza in cantitati mari in Delta Dunarii si in lunca Dunarii.
Are aroma si gust specifice de menta, cu o consistenta uniforma, vascoasa, cristalizeaza fin si de obicei incomplet.
Contine o cantitate mare de vitaminaC, iar datorita calitatilor nutritive si terapeutice este foarte cautata pentru consum.
Mostentind proprietatile mentei, acest sortiment de miere este un bun tonic si antispastic.
Amelioreaza durerile specifice de colici saudischinezii biliare , usureaza digestia si combate balonarea, avand de asemenea si proprietati analgezice.
Miere de busuioc de miriste. Deschisa la culoare, cu aroma si gustul fine, placute, rivalizand chiar cu mierea de salcam, este un sortiment destul de rar ce se obtine de la busuiocul de miriste.
Mierea de salcie. Produsa de obicei in Delta Dunarii sau in lunca acesteia, ca si mierea de menta, este o miere destul de rara, de culoare galben-deschis, aurie.
Are un gust usor amarui si o savoare deosebita, fiind foarte bogata in vitamine.
Cristalizarea este fina, astfel fiind placuta la consum.
Analgezica, antitermica, sudorifica, antiinflamatoare, antiseptica, antireumatica sunt doar cateva dintre proprietatile mierii de salcie.
Mierea de castan. Este o miere speciala, pornind chiar de la culoarea sa castanie, uneori atat de inchisa incat se estompeaza spre negru.
Consistenta sa este lichida, aroma este intensa si patrunzatoare, gustul intens se caracterizeaza printr-o puternica nota amaruie.
Adesea, culoarea inchisa a mierii reprezinta, ca si in acest caz, o concentratie deosebita in saruri minerale, de aceea mierea de castan este indicata ca un tonic in cazurile de anemie si oboseala.
In plus, acest sortiment de miere are proprietati de a stimula circulatia sangvina.
Este potrivita pentru prepararea infuziilor, carora le confera un gust inconfundabil, precum si un placut efect balsamic.
In Romania “Raiul castanelor”si originea mierii de castan este Maramuresul, binecunoscut si dupa “Sarbatoarea castanelor”, organizata in prima parte a lunii octombrie in Baia Mare.
Mierea de trifoi. De culoare alba si cu o aroma delicata, aceasta miere are un gust fin si proaspat, dulce, placut si floral, care il face deosebit de versatil.
Diferitele soiuri de trifoi pot conferi mierii caracteristici usor diferite.
Astfel, mierea obtinuta de la trifoiul alb, de exemplu, are un gust deosebit de persisitent, in timp ce gustul celei provenite de la trifoiul rosu este practic neutru.
Continutul bogat de fructoza al mierii de trifoi alb o face sa cristalizeze lent in cristale fine, in timp ce mierea de trifoi rosu cristalizeaza repede.
Bogata in substante minerale si vitamine, are o actiune mineralizanta si nutritiva, diuretica si antiinflamatoare.

Mierea de lucerna. De la planta de la care provine, aceasta miere pastreaza proprietatile diuretice, laxative si tonice.
Este deschisa la culoare, cu nuante din toata gama de galben, de la alb la galbenș este in contrast cu gustul sau puternic, usor acrisor.
Mierea de sparceta. Din micile flori de sparceta se obtine o miere clara, albicioasa sau usor spre nuanta chihlimbarului, cu o aroma slaba si cu un gust delicat; cristalizeaza fin.
Este o miere destul de rara.
Mierea de sulfina. Este aproape incolora, usor galbuie, cu o aroma fina de vanilie. Foarte apreciata gustativ si calitativ, este in general o miere foarte rara.
Mierea de albastrele. Este o miere obtinuta in zonele rustice, unde flora spontana este inca foarte bogata in diverse specii florale perene.
Se obtine destul de rar, de obicei in combinatie cu miere provenita de la alte specii florale de camp.
Aceasta se mai gaseste de asemenea si in graul netratat.
Miera de albastrele este o miere care cristalizeaza fin, avand un gust placut, intens, usor amarui.
Mierea de maracine (scaieti, ciulini). Mierea de scaieti are o culoare chihlimbarie, usor rosiatica, in functie de predominanta speciilor de plante.
Perioada de inflorire este in lunile Iulie-August, in special in verile mai secetoase.
Mierea de maracine are un gust pronuntat floral, fiind o miere foarte placuta si aromata, de-a dreptul savuroasa.
Mierea de cimbrisor. Este o miere galbena, usor chihlimbarie, cu o aroma placuta si intensa.
Datorita proprietatilor antiseptice ale uleiurilor volatile de cimbrisor, mierea poate fi folosita ca antiseptic si cicatrizant in infectii ale pielii.
De asemenea, mierea de cimbrisor poate fi folosita si in caz de gripa ori raceala, avand proprietati expectorante si calmante pentru spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care este indicata in tratarea tusei, bronsitei, guturaiului sau raguselii.
Mierea de cimbrisor reprezinta un foarte bun tonic, activand toata circulatia sangvina si ameliorand afectiuni ale ficatului si rinichilor.
Mierea de zmeur. Destul de rar intalnita, fiind produsa in special in zonele montane, mierea de zmeur este foarte cautata pentru aroma sa.
Avand o culoare deschisa de chihlimbar sau aurie, cu nuanta usor verzuie sau roscata, aceasta emana o aroma proaspata de fructe, care se reflecta si in gustul dulce si implinit.
Mierea de zmeur este foarte bogata in saruri minerale si este recomandata pentru indulcirea ceaiurilor folosite ca remediu in stari gripale, tuse si raceala.
Mierea de mur. Ca si mierea de zmeur, este o miere mai rar intalnita, avand o culoare deschisa, cu un gust agreabil si o cristalizare lenta.
Mierea de mur are proprietati tonice si antidiareice.
Mierea de zburatoare. Este o miere produsa in zonele montane, unde aceasta planta erbacee coloreaza peisajul.
De culoare deschisa, foarte placuta la gust, mierea de zburatoare cristalizeaza destul de repede.
Proprietatile terapeutice specifice plantei sunt numeroase, data fiind compozitia sa bogata in numeroase substante cu rol antiinflamator, decongestiv, regenerator si diuretic.
Mierea de faneata. Este o miere poliflora recoltata in zone de deal si munte, in general de culoare chihlimbarie cu nuante rosiatice sau maronii.
Ca orice miere poliflora, are un gust pronuntat, placut si cu arome florale diverse, in functie de speciile predominante.
Mierea de faneata are proprietati nutritive si curative, avand o puternica actiune antimicrobiana.
Mierea de mana. Aceasta miere poate proveni de la mai multe specii de foioase sau conifere.
Mierea de mana de stejar sau frasin, constituie un bun laxativ si calamnt in inflamatiile intestinale.
Pe cand mierea de mana de conifere (pin, brad, molid) are actiune antiseptica si antiinflamatoare, fiind utila in bolile cailor respiratorii.
Mierea de mana are un continut bogat in elemente minerale (Ca, Mg, Fe), de circa 20 de ori mai mare decat alte sortimente.
Tocmai de aceea este recomandata a fi consumata de catre copii, de persoane anemice ori aflate in convalescenta.
Este o miere energizanta si revitalizanta, care se recomanda sportivilor si persoanelor active.
Are proprietati laxative si diuretice mult mai puternice comparativ cu alte sortimente de miere.

Alte sortimente de miere romaneasca. Diferitele tipuri de miere monoflora prezente in Romania sunt aproape la fel de multe ca si speciile botanice intalnite.
Fata de cele mentionate mai sus pot fi intalnite si altele, mai putin comune, dar cu siguranta nu mai putin interesante.
Printe acestea se numara mierea de facelie, de limba-mielului, de roinita, de ceapa (de seminceri), de hrisca, de crusin, de mustar de camp, de bostanoase, de diverse specii melifere cultivate in scop medicinal etc.
Numarul acestora ar putea continua, la fel ca si varietatea speciilor melifere.
Ca o concluzie, cea mai buna miere de albine este cea care ofera organismului nostru necesarul zilnic de vitamine, minerale si energie.
O parere personala, ar fi ca mierea de mana este cea mai buna miere de albine, deoarece are de pana la 20 de ori mai multe elemente nutritive decat restul sortimentelor de miere.
Asta nu inseamna ca restul sortimentelor se lasa mai prejos, acestea pot fi folosite cu succes in functie de calitatile fiecarui tip de miere.
Informatiile sunt luate din cartea Mierea. Proprietati si utilizari – de Daniela Guaiti.
Comandati acum miere naturala direct din stupina noastra!
Va recomandam sa cititi si Propolis – antibiotic natural
—————————————————————————————————
Materialele de pe acest site au caracter informativ.
Inainte a de incepe orice fel de tratament naturist trebuie sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse.
Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist.
—————————————————————————————————