Sharing is caring!

Ce este ghimbirul?

Original din Asia, ghimbirul este cultivat acum in Africa, India, Indiile de Vest si Statele Unite.

Este o planta perena inalta si subtire, cu frunze in forma de lance si flori asemanatoare orhideelor.

Planta se reproduce prin rizomi (radacini), partile folosite in medicina si la gatit.

Ghimbirul confera o aroma picanta, iute, multor bucatarii asiatice.

Este foarte asemanator cu hreanul nostru, avand proprietati terapeutice uimitoare.

Ghimbirul este o planta care ofera mancarurilor o savoare deosebita, dar care a inceput sa fie utilizat si in tratarea mai multor afectiuni.

Ghimbir radacina.

Cu ce ne ajuta ghimbirul?

Mierea cu ghimbir este o combinatie perfecta in caz de slabiciune fizica si sexuala.

Este un condiment afrodisiac, care stimuleaza organismul, scade febra, reduce nivelul de colesterol si amelioreaza migrenele.

Lupta impotriva artritei, amelioreaza spasmele, trateaza starea de greata, ajuta in diabetul zaharat, imbunatateste circulatia periferica la diabetici si este un excelent ajutor impotriva impotentei sexuale.

Ghimbirul este un puternic stimulent al circulatiei sangvine.

Are efect anticoagulant si este vasodilatator – combate problemele circulatorii, ajuta digestia si este antispastic.

Are efect sedativ si diminueaza greata si varsaturile, inclusiv raul de calatorie.

Un studiu din 1990, la Spitalul St. Bartholomew din Londra, a descoperit ca ghimbirul reduce incidenta cazurilor de greata postoperator.

Eficacitatea lui e comparabila cu cea a metoclopramidei, un antivomitiv des folosit.

Cercetarile publicare in Journal of Nutrition in 2000 au aratat ca extractul de ghimbir reduce colesterolemia si inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL).

Ca urmare, ghimbirul ar putea fi util in lupta impotriva dezvoltarii aterosclerozei si a bolilor de inima.

El poate indeparta raceala, scade febra si este un foarte bun expectorant.

Studii australiene din anul 2000 au aratat ca mai multi constituenti ai ghimbirului au efect antiinflamator, putand fi utili in tratarea bolilor inflamatorii cronice precum artrita.

Uleiul esential se prescrie pentru uz extern, fiind folosit pentru masaj in cazul durerilor reumatice si musculare.

Datorita efectului sau antispastic, planta este un remediu util pentru durerile menstruale si pentru crampele digestive.

Poate de asemenea vindeca flatulenta si diareea.

 

Ce proprietati are ghimbirul?  

Contine peste 40 de molecule antioxidante, dar pudra de ghimbir este considerata a fi cea mai bogata in antioxidanti.

Ghimbirul este bogat in uleiuri volatile aromatice.

Acestea formeaza compusii activi din punct de vedere medical si emana aroma.

Uleiul de ghimbir contine sesquiterpene (cunoscut ca antiinflamator), in special zingiberena.

In plus, contine monoterpene si aldehide.

Acesti compusi au fost asociati cu inhibarea unuia dintre cele mai comune virusuri gripale.

Compusii cu miros puternic, numiti gingeroli, sunt cei care dau efectul antiemetic (antivomitiv) al ghimbirului.

 

Curiozitati despre ghimbir

Radacinile se culeg la cel putin un an de la plantare si trebuie scosi cu grija din pamant, pentru ca se pot rupe usor.

Ghimbirul asociat cu ceapa si usturoiul, devine cel mai puternic in lupta impotriva imbatranirii.

Aroma acestuia este mult mai intensa daca il dam pe razatoare, dar neaparat in sensul fibrelor din interior.

Daca doriti sa cultivati ghimbir, trebuie sa stiti ca este o planta tropicala, de aceea trebuie cultivat in casa sau intr-o sera.

Plantati rizomii intr-un loc insorit sau usor umbrit, in sol neutru pana la alcalin si udati-i bine.

 

Cum si cat ghimbir putem consuma?  

In tratamentul greturilor, starilor de voma, al digestiei proaste, al durerilor menstruale, al flatulentei si al diareei se consuma:

Pulbere – luati 0.5-1.5g pe zi in apa sau amestecat cu mancare.

Lichid – luati pana la 1 ml pe zi, intr-un pahar cu apa

Tinctura (1:5 in alcool 60%) – luati pana la 30 de picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa.

In tratamentul durerilor musculare si articulare se foloseste CREMA (continand pudra de rizomi sau ulei esential).

Aplicati pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi (insa nu si in inflamatiile articulare acute)

Supradoza poate provoca dureri de stomac sau somnolenta.

Nu utilizati ghimbirul concomitent cu medicatie anticoagulanta.

 

Combinatia de ghimbir, lamaie si miere.

In primul rand, aceasta combinatie este bogata in substante nutritive, antioxidanti, vitamine si minerale necesare organismului.

Datorita acestor substante, ajuta la imbunatatirea functiilor ficatului, intareste organismul slabit in perioadele de convalescenta si sustine efortul fizic si intelectual.

Pe langa asta, reduce stresul, regleaza digestia, curata stomacul, combate constipatia, hidrateaza sistemul limfatic, are efect diuretic si scade febra.

Reteta limonada ghimbir, lamaie si miere.

  • o lamaie maricica ( din aceea cu coaja subtire si multa zeama)
  • un litru de apa plata ( de preferat de la filtru)
  • 150g miere de salcam
  • 3 ml suc proaspat de ghimbir
miere lamaie si ghimbir
miere lamaie si ghimbir

 

 

Comanda acum preparatul din ghimbir cu miere BeeMag! 

Vizitati pagina noastra de Facebook pentru mai multe detalii si activitati din stupina! 

Va recomandam sa cititi si Catina cu miere – beneficii

 

miere de albine naturala

Ghimbir – beneficii, proprietati si mod de utilizare
Etichetat pe:                                                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares