Sharing is caring!

Ce este catina?

Catina este un arbust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, dar si ca planta ornamentala.

Datorita capacitatii mari de drajonare, catina alba se utilizeaza pentru consolidarea terenurilor in panta, dar si sub forma de gard viu, avand in vedere numerosii spini puternici care impiedica patrunderea animalelor in spatiile care necesita protectie (livezi, podgorii, diverse culturi).

Pe langa proprietatile ajutatoare mediului vom vedea si proprietatile ajutatoare organismului uman prin consumul de catina cu miere.

catina
Fructe de catina in ramuri.

 

Cu ce ne ajuta catina cu miere?

  • este un supliment nutritiv si aliementar avand efecte energizante si echilibrante;
  • tratează cu succes bolile hepatice, digestive, bolile ficatului și sângelui;
  • intareste sistemul imunitar (poate vindeca orice viroza respiratorie sau raceala);
  • este un tonic excelent, mărind rezistența atât la efort intelectual cât și la cel fizic.
  • este recunoscută și pentru beneficiile sănătății ochilor după un consum zilnic de cătină cu miere;
  • reglează sistemul endocrin și previne apariția atacului de cord;
  • vindeca bolile de piele, combate stresul, inaltura anemia, trateaza hepatita, intareste inima;
  • este benefica in afecțiuni neuropsihice, depresii, astenii, stres, Alzheimern si Parkinson;
  • are efecte narcotice în bolile neoplazice în general, adenoame, leucemii, în boli infecțioase și inflamatorii;
  • combate imbatranirea prematura a pielii si a organismului in general;
  • ne ajuta in bolile alergice, digestive, endocrine, dermatologice, cardiologice;
  • este un puternic afrodisiac, stimuland apetitul sexual;
  • combate infertilitatea si sterilitatea feminina si masculina;

 

Ce proprietati are catina cu miere?

Sucul de catina este o sursa naturala de vitamine, mai ales de vitamina C; 3 linguri mici de suc furnizeaza doza zilnica necesara unui adult.

Vitamina C creste rezistenta la infectii si este recomandata in mod special pentru epuizare si convalescenta.

Femeile insarcinate, sportivii si fumatorii sunt sfatuiti sa consume vitamina C.

Vitamina C faciliteaza si sintetizeaza colagenul (necesar sanatatii pielii) si ajuta organismul sa absoarva fierul.

Fructele de catina contin de doua ori mai multa vitamina C decat macesele si de zece ori mai multa decat citricele.

Contine vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, celuloza, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe, 18 aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Are proprietati antioxidante, antibacterian, bacteriostatic, vindecator si reparator, fiind foarte usor de asimilat de organism.

catina
Fructe de catina.

Curiozitati despre catina cu miere

Stiati ca nicaieri in lume catina nu contine atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi ca cea din Romania?

De aceea i se mai spune si ginsengul romanesc.

Este un aliment care s-a folosit si in alimentatia cosmonautilor.

Cum si cata catina putem consuma?

Nu vă împiedică nimeni să n-o mâncați exact așa cum a fost ea culeasă, dar nu mulți îi suportă gustul ei și de aceea, varianta cu mierea de albine este cea mai bună și din considerentul că se păstrează mai bine și nu fermentează.

Evitati sa consumati suc sau sirop de catina la sfarsitul zilei, deoarece poate avea un usor efect stimulant datorat continutului de vitamina C.

Catina cu miere:

Se iau 400g de catina si se pun intr-un borcan de sticla de 800g, apoi se adauga miere cat sa acopere stratul de catina.

Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita.

Se pastreaza la frigider.

 

Suc de catina cu miere:

Se stoarce catina intr-un storcator, iar sucul obtinut se amesteca cu miere jumatate cu jumatate.

Se ia o lingurita de 3 ori pe zi sau se adauga 50 ml suc catina cu miere cu 200 ml apa si se serveste ca o bautura racoritoare.

Ulterior, cojile rezultate se pot usca si folosi la ceai.

 

catina cu miere
Sirop de catina cu miere.

 

Aplicatii externe ale catinei:

Eczeme infectioase – se zdrobesc fructele proaspete de catina si se aplica direct pe zona afectata, unde se lasa vreme de jumatate de ora.

In final se clateste zona tratata si se lasa sa se zvante in aer liber.

Pe eczemele uscate se aplica in final si un strat protector de ulei de catina.

 

Revigorarea tenului obosit – se aplica pe piele siropul de catina si se lasa vreme de 20 de minute.

Se spala apoi pielea cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel.

Tratamentul se face de 2-3 ori pe saptamana.

 

Uleiul de catina:

Fructul de catina, mai ales coaja, contine 2% pana la 8% ulei gras cu proprietati terapeutice puternice, care insa nu poate fi obtinut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalatii speciale.

Acest ulei, pe care il gasim in mai toate magazinele si farmaciile naturiste, este foarte bogat in vitaminele A si E, care sunt foarte usor asimilabile in aceasta forma.

Are efect regenerant, intineritor si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.

Se administreaza de regula, la adulti cate 20 de picaturi de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an, cate 5 picaturi de trei ori pe zi.

 

Comanda acum preparatul din catina cu miere BeeMag! 

Comanda acum miere naturala direct din stupina noastra!

Vizitati pagina noastra de Facebook pentru mai multe detalii si activitati din stupina! 

Va recomandam sa cititi si Ghimbir – beneficii, proprietati si mod de utilizare

 

miere de albine naturala

 

 

Catina cu miere – beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares